visitnorway.nl

Redactieleidraad voor visitnorway.nl

 

Inleiding

Om een algemene schrijfstijl en samenhang voor visitnorway te behouden is er behoefte aan een redactieleidraad. Alle werknemers bij een of meerdere onderdelen van visitnorway dienen zicht te houden aan deze richtlijnen, zodat de inhoud wordt gekarakteriseerd door eenheid en harmonie. Zo dienen bijvoorbeeld titels, afstanden en eigennamen altijd op dezelfde manier geschreven te worden. Alle interne en externe medewerkers bij de internationale tak van visitnorway dienen zich hieraan aan te passen. De leidraad is dynamisch en wordt continu ontwikkeld voor het beste resultaat.

 

Doelstelling m.b.t inhoud

 

De inhoud is gericht op het stimuleren van de reislust van de bezoekers van visitnorway en het promoten van de zakenpartners. Visitnorway zal Noorwegen profileren als toeristische bestemming, een ondersteuning vormen voor het merkartikel Noorwegen en een zo compleet mogelijke productcatalogus voor de toeristische sector zijn. Visitnorway moet beschikken over juiste en geloofwaardige

 

 

Artikelen en schrijfstijl

 

De stijl van visitnorway is een representatie van de kernwaarden van Noorwegen: fris, echt, vriendelijk, innovatief, onderzoekend, informeel, eerlijk. Schrijven van artikelen moeten een directe toon hanteren en altijd eerlijk zijn, en niet anders. Geen enkele plaats of activiteit is ‘perfect for everyone, no matter who you are’.

 

De schrijfstijl moet zijn aangepast aan internet, met korte, actieve zinnen. Artikelen moeten zodanig zijn opgebouwd dat de belangrijkste informatie altijd eerst komt. In elke zin wordt slechts één onderwerp gepresenteerd en in elke alinea slechts één thema. Titel en inleiding dienen te worden aangepast aan zoekmachines. In titel en inleiding wordt nooit gebruik gemaakt van uitroeptekens. Ook vraagtekens zijn hier niet op hun plaats.

 

Artikelen dienen:

 

– nauwgezet en eerlijk te zijn;

– relevant te zijn voor de bezoekers;

– actueel te zijn en de bezoeker antwoord geven op de vraag “wat betekent dit voor mij?”;

– de bezoeker de mogelijkheid te bieden zich ergens mee te identificeren. Dat betekent dat het gebruik van citaten bijzonder welkom is;

– met behulp van aparte deeltitels te worden opgedeeld;

– bronvermeldingen te vermelden als gebruik wordt gemaakt van top tien-lijsten.

Schrijfregels voor visitnorway.nl

 

  Goed Fout
TitelsTitels nemen bij voorkeur slechts één regel of hooguit twee regels in beslag. Titels bevatten geen uitroeptekens, vraagtekens, verbindingsstreepjes of punten. 

Titels worden met kleine letters geschreven

Ga zwemmen met orka’s. Ga Zwemmen met Orka’s.
InleidingDe inleiding van een artikel heeft een lengte van 150 tekens zodat het kan worden vermeld op de sectie- en subsectiepagina’s. Vermijd het gebruik van uitroeptekens en vraagtekens.    
GetallenWe schrijven getallen van nul tot negen in letters en vanaf 10 alle getallen in cijfers. 

Het gebruik van cijfers moet consequent zijn

van 3 tot 14 van drie tot 14
AfkortingenAfkortingen komen niet voor in artikelen. Een uitzondering hierop zijn tabellen.    
TijdstippenVoorbeeld: 10:30 / 22:30 uur    
Datums 1 mei 2014 1-5-14, 1/5 2014, 1/5-14
EigennamenFjorden zijn Nederlandse woorden geworden en we schrijven de Sognefjord, de Hardangerfjord etc. 

Geografische namen worden in het Bokmål geschreven en indien nodig achteraf verklaard met de Nederlandse naam tussen haakjes

We schrijven Noord Noorwegen, Zuid Noorwegen, Oost Noorwegen en Fjord Noorwegen (ook in een zin).

 

De Poolcirkel moet altijd met een hoofdletter worden geschreven.

 

Andere namen (als festivals, musea en dergelijke) worden bij voorkeur in het Nederlands geschreven.

 

Namen kunnen in het Noors worden geschreven als duidelijk is wat wordt bedoeld, bijvoorbeeld Pers Fjord Hotell of Kjells Camping.

Preikestolen (de Preekstoel)de gletsjer Jostedalsbreen

Nordkapp (de Noordkaap)

Ålesund

Het Nationaal Museum

 

Bergen Internationaal Festival

Hurtigruten

Preikestolende Jostedal gletsjer

 

Aalesund

Nasjonalgalleriet (het nationaal museum)

Festspillene i Bergen (Bergen internationaal festival)

AfstandenAfstanden worden volledig uitgeschreven (kilometer) en niet als afkorting (km) met uitzondering van tabellen. Een twee kilometer lange fjord.Het is 260 kilometer rijden naar Voss. Voss ligt 150 km ten noorden van…. 
AanhalingstekensAanhalingstekens bij citaten en dergelijke dienen te bestaan uit enkele aanhalingstekens ‘Een unieke ervaring’  “Een unieke ervaring’’
Gebruik van foto’sFoto’s worden gebruikt in combinatie met het merkartikel Noorwegen. De visitnorway-redacteur op het hoofdkantoor, of degene aan wie hij taken heeft gedelegeerd, is de algemeen verantwoordelijke fotoredacteur en zal het gebruik van foto’s goedkeuren. Fotorechten moeten altijd bij de foto’s worden vermeld.